portal@ygmb.com.my ISNIN - JUMAAT 8:30 PAGI - 5:30 PETANG

Galeri

HARI GURU 2023: DUA GURU SAKIT KRITIKAL TERIMA WAKALAH ZAKAT

Galeri

HULU TERENGGANU, 16 Mei 2023 – Bersempena dengan sambutan Hari Guru 2023, pihak YGMB sekali lagi tampil menyerahkan sumbangan wakalah zakat kepada dua orang guru Sekolah Menengah Kebangsaan (SMK) Ajil yang disahkan menghidap penyakit kritikal dekat sini hari ini.

Ketua Pegawai Eksekutif (KPE) YGMB, Dato’ Wan Munadi Wan Mamat berkata, sumbangan tersebut merupakan sebahagian daripada zakat yang disalurkan khas buat warga pendidik bagi meringankan beban mereka.

“Sebenarnya wakalah zakat ini kami bahagikan kepada beberapa negeri. Jika sebelum ini, kami telah serahkan kepada guru-guru dan pelajar di negeri Pulau Pinang, hari ini Terengganu menjadi destinasi pilihan untuk kami agihkan kepada guru-guru di sini termasuk juga anak-anak murid asnaf.

“Diharapkan agar perkongsian ini sedikit sebanyak dapat mengukirkan senyuman kepada setiap penerima hari ini,” ujarnya ketika ditemui dalam Majlis Sambutan Hari Guru dan Hari Raya SMK Ajil dekat sini hari ini.

Dalam pada itu, salah seorang penerima iaitu Cikgu Siti Hajar Mohamad, 35 yang disahkan menghidap penyakit berkaitan jantung turut meluahkan rasa syukur dan tidak sangka kerana dipilih untuk menerima sumbangan tersebut.

“Sebenarnya saya betul-betul terkejut sewaktu diberitahu layak menerima sumbangan ini. Perasaan terharu dan hiba juga menyelubungi diri. Namun begitu, saya sangat bersyukur kerana ini mungkin rezeki yang tidak disangka-sangka telah tertulis menjadi milik saya.

“Saya juga ingin ucapkan berbanyak terima kasih kepada pihak YGMB yang telah sudi berkongsi rezeki kepada kami warga SMK Ajil hari ini,” ujarnya ketika ditemui dekat sini hari ini.

Sumbangan bernilai RM800 itu diserahkan oleh Timbalan Pegawai Pendidikan Daerah Hulu Terengganu; Mohd Ariffin Ismail sambil diiringi KPE YGMB; Dato’ Wan Munadi Wan Mamat, Ahli Lembaga Pemegang Amanah YGMB; Zainudin Muda dan Pengetua SMK Ajil; Siti Rohaya Mohd Nor.

Selain Siti Hajar, seorang lagi penerima iaitu Cikgu Faridah Naim menerima sumbangan yang sama termasuk 30 lagi pelajar asnaf SMK Ajil.