Enter your keyword

post

YGMB SENTIASA KREATIF SEDIAKAN MANFAAT KEBAJIKAN GURU IKUT KEPERLUAN SEMASA

YGMB SENTIASA KREATIF SEDIAKAN MANFAAT KEBAJIKAN GURU IKUT KEPERLUAN SEMASA

MELAKA – Yayasan Guru Malaysia Berhad (YGMB) sentiasa kreatif memikirkan kaedah terbaik untuk membela nasib warga pendidik di negara ini.

Pengerusi YGMB, Aminudin Adam berkata, idea baharu yang dijana YGMB juga diyakini bersesuaian dengan perkembangan semasa para guru.

Ia sekaligus katanya, dapat menarik penyertaaan lebih ramai warga pendidik untuk menyertai YGMB dalam mana-mana skim yang ditawarkan.

“YGMB sentiasa memikirkan produk baharu yang sesuai dengan perkembangan semasa untuk menarik lebih ramai warga pendidik menjadi ahli.

“Ia bersesuaian dengan objektif utama penubuhan YGMB untuk menjaga kebajikan guru. Oleh itu, para guru dipelawa untuk sertai YGMB pada bila-bila masa,” katanya.

Beliau berkata demikian ketika ditemui semasa majlis penyerahan manfaat Khairat Kematian dan sumbangan tangungjawab sosial korporat (CSR) YGMB di Melaka baru-baru ini.

Turut hadir sama Pengarah Pendidikan Melaka, Dr. Mohd Azam Ahmad, Pengarah Pendidikan Kelantan, Zulkernai Fauzi, Ketua Pegawai Eksekutif YGMB, Datuk Wan Munadi Wan Mamat dan Naib Presiden Takaful Ikhlas Berhad, Suhaimi Ismail.

“Ketika ini, YGMB mempunyai 110,000 ahli di seluruh negara, Alhamdulillah bilangan ahli baharu sentiasa bertambah.

“Saya percaya, pertambahan ahli baharu didorong oleh langkah YGMB yang memperkenalkan skim baharu yang bersesuaian dengan perubahan semasa,” katanya.

Mengulas mengenai golongan sasar, Aminudin berkata, selain guru muda pihaknya turut menyasarkan untuk menarik penyertaan guru yang terlepas untuk sertai YGMB melalui Skim Emas yang baharu diperkenalkan.

“Sebenarnya ramai yang berminat untuk sertai YGMB namun, terlepas apabila umur lebih 55 tahun. Jadi kali ini, peluang kembali terbuka untuk mereka,” katanya.

Terdahulu dalam majlis itu, YGMB menyerahkan Khairat Kematian Ahli Skim 18 dan beberapa penerima CSR yang mengidap pelbagai jenis penyakit.

Menurut waris penerima manfaat Khairat Kematian, Azlan Mohamad Noor, dia hadir menerima sumbangan itu mewakili keluarga Allahyarham adiknya, Azran Mohamad Noor, 45.

Azlan berkata, adiknya meninggal dunia pada 28 Ogos lalu di Hospital Universiti Sains Malaysia (HUSM) Kubang Kerian, Kelantan akibat serangan jantung.

“Hari ini, keluarga Azran terima manfaat kebajikan sebanyak RM27,005.80. Saya percaya, wang ini akan digunakan sebaik mungkin oleh isteri arwah untuk meneruskan kelangsungan hidup bersama empat orang anak hasil perkongsian hidup mereka,” katanya.

Whatsapp kami
1